Generositat i felicitat. Sabies que ser generós el fa feliç?

La generositat i la gratitud van agafades de la mà, són l'anvers i revers d'una mateixa moneda

Generositat i gratitud són dos valors que recents estudis neurocientífics destaquen com a pilars de la felicitat, encara que -encara abans que la neurociència estigués tan de moda- ja ho intuíem.

Refranys com "El compartit sap millor", "Cadascú rep el que dóna", "Qui molt dóna, molt rep", "És de bon nascuts, ser agraïts", "Hi ha més alegria a donar que a rebre" vénen a confirmar l'experiència que tots hem sentit de la gran alegria que se sent a l'ajudar a l'altre. 

Però la generositat i la gratitud -com totes les virtuts- necessiten d'un aprenentatge i d'una pràctica constant perquè es converteixin en un hàbit estable, especialment en uns temps molt marcats per un consumisme, que el Papa Francisco qualifica de "gran malaltia ( ...) i enemic de la generositat” (1) "(Homilia Santa Marta, 2018.11.26) 

Us deixem alguns consells per educar en generositat als vostres fills i per millorar vosaltres mateixos en aquesta virtut: 

1. Dóna exemple. L'exemple és la millor manera d'ensenyar. És bo que et vegin ajudar a altres pares, fer un favor a un familiar, donar almoina, fer voluntariat ... No serveix que els diguem que han de compartir, si no veuen en nosaltres aquesta actitud. 

2. Felicita’l. Quan el teu fill sigui generós no oblidis elogiar-perquè comprengui que t'alegres molt per la seva actitud. 

3. Anima'l a compartir amb els seus germans, si els té. No cal que compris la mateixa joguina a tots per a "que no hi hagi baralles", ensenya'ls, de tant en tant, a compartir el berenar o un refresc en lloc de comprar-ne un per a cada un. 

4. Anima'l a compartir amb altres nens, però escolta els seus sentiments i no els forces en contra de la seva voluntat. Has d'intentar que entengui el valor de la generositat, però no imposar-la perquè pot ser contraproduent. La generositat perquè sigui generositat ha de ser un acte lliure. Si li costa molt, comença amb alguna cosa al que no estigui tan aferrat, pensa que per a ells deixar una joguina a un nen al parc pot ser com per a tu deixar "el teu" cotxe a un desconegut. En aquest mateix sentit, és important que sigui assertiu i que sàpiga dir que no. De vegades una mala comprensió de la generositat pot dur-los a que no sàpiguen fer respectar els seus drets, el seu temps o les seves decisions. 

5. Anima'l a donar sense esperar res a canvi. Que entengui que es pot donar gratuïtament. Deixa-li fer serveis sense "recompensa" material, no cal que sempre li donis una recompensa (una llaminadura, un gomet, uns diners) per fer un servei, així aprendrà que es pot donar gratuïtament i que un simple gràcies té molt valor. 

6. Juga amb ells. Mitjançant el joc els nens aprenen a seguir unes normes, a cedir, a esperar el torn, a posar-se al lloc de l'altre. 

7. Explica-contes, mireu junts pel·lícules que us donin peu a parlar sobre valors. Les pel·lícules o els dibuixos animats són una excel·lent ocasió per parlar si es veuen en companyia dels pares. 

8. Ensenya-li a entendre els seus sentiments i a expressar-los. Fes-li descobrir el sentiment de benestar quan comparteix les coses o, a contra, el mal humor que potser sent quan ha estat capritxós. 

9. Augmenta la seva empatia. Ajuda’l a observar les necessitats dels altres i a reconèixer els sentiments dels altres. Posa paraula al que succeeix, al que sents tu mateix, per ajudar a apropar -empàticament- als altres. 

10. Ensenya'ls a ser generosos; no és només "donar" coses, sinó donar temps, prestar atenció a qui parla, compartir un talent, ser afectuós, tenir detalls, prestar un servei .... Avui dia, dedicar temps als altres és un acte de generositat molt necessari. 

11. No li diguis frases com "ets egoista" o "ets molt dolent per no compartir". Aquest tipus de frases poden afectar la seva autoestima i suposar una "etiqueta" que costa treure de sobre. Cal dir les coses, però és millor fer-ho utilitzant un llenguatge que no vagi a l'ésser. Es pot dir "No has ordenat l'habitació" en lloc de "Ets un desordenat" o "No m'agrada quan no comparteixes en lloc No m'agrada que siguis egoista". 

12. Accepta els seus regals i els seus serveis amb agraïment. Generositat i gratitud van de la mà. No hi ha millor manera d'aprendre a donar que experimentant l'agraïment sincer. 

(1)   https://es.zenit.org/articles/santa-marta-el-enemigo-de-la-generosidad-es-el-consumismo/